Zakaj so splet preplavile objave z oznako #darujemkilometre?

V 14 dneh so FB in IG preplavile objave posameznikov, ki so darovali kilometre. Skupaj smo našteli neverjetnih 14.003 km, zbranih peš ali s kolesom. Kampanja za ozaveščanje javnosti o sladkorni bolezni je intenzivno potekala od 7. do 21. julija, ko so rekreativni športniki, profesionalci in ostali zbirali simbolične kilometre tako, da so fotografijo opravljene poti objavili na svojem Facebook ali Instagram profilu, in jo označili z #darujemkilometre.

Julija 2020 je Zveza društev diabetikov Slovenije v sodelovanju s farmacevtskim podjetjem Novo Nordisk Slovenija nadaljevala uspešno kampanjo s ciljem: ozaveščati o sladkorni bolezni, eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu.

Kampanja #darujemkilometre je intenzivno potekala od 7. do 21. julija, ko so rekreativni športniki, profesionalci in ostali zbirali simbolične kilometre tako, da so fotografijo opravljene poti objavili na Facebooku ali Instagramu in jo označili z #darujemkilometre.

Krovni cilj kampanje je bil ozaveščanje širše javnosti o sladkorni bolezni: da lahko tudi osebe, ki živijo s sladkorno boleznijo, uživajo popolnoma običajno kakovostno življenje. Konkretni cilji kampanje so bili:

  • doseči objave v medijih nacionalnega dosega;
  • povečati število sledilcev in dejavnosti na FB spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije.

14.003 km, zbranih za dober namen


V samo 14 dneh smo Slovenci zbrali dobrih 14.000 km, novica o akciji pa je dosegla več kot 300.000 oseb.

Eden izmed najbolj ekstremnih uspehov je vzpon Janija Križnarja, ki je s Katarine nad Ljubljano tekel na Triglav. 88,2kilometrsko razdaljo je pretekel v 17 urah in 51 minutah.   

Najdaljšo razdaljo je prekolesaril Boris Praznik z ekipo šestih kolesarjev, ki so se za dober namen podali na pot preko cele Slovenije – iz Hodoša v Portorož. V dobrih devetih urah so prekolesarili 348 km.

Štirje ambasadorji za štiri ciljne skupine


V sklopu akcije smo izbrali štiri ambasadorje ozaveščanja o sladkorni bolezni. Izbirali smo posameznike, ki so si med seboj kar najbolj različni: najstnik, mlada mamica, starejši gospod in družina. Vsi s skupno zgodbo: živijo s sladkorno boleznijo. Vsak od njih je nagovarjal svojo ciljno skupino širše javnosti.

Ambasadorji so preko svojih socialnih krogov širšo javnost spodbujali, da se posamezniki odpravijo na pot s kolesom, na bližnji hrib ali pretečejo kakšen kilometer in o tem poročajo preko družbenih omrežij.

Kot pripomoček za uspešno komunikacijo smo vsakemu izmed štirih ambasadorjev izdelali štiri video vsebine, v katerih so glavno vlogo odigrali sami. Pripravili smo jim tudi pasice, ki so jim bile v pomoč pri objavah na družbenih omrežjih.

Ambasadorji

Štirje ambasadorji so: Maj Langerholz, Nika Repše z družino, Ana Turšič in Andrej Drašler.

Profesionalni kolesarji podprejo #darujemkilometre


Projekt je podprl tudi Phil Southerland, soustanovitelj in CEO Team Novo Nordisk, ekipe profesionalnih kolesarjev s sladkorno boleznijo tipa 1 in ki so leta 2019 sodelovali na Dirki po Sloveniji. Prav ob njihovem obisku je Zveza društev diabetikov Slovenije lani prvič pripravila vrsto ozaveščevalnih aktivnosti o sladkorni bolezni v sklopu akcije #darujemkilometre. Southerland je izpostavil, da je sladkorna bolezen ena redkih kroničnih bolezni, ki jo lahko posameznik obvladuje: »Poznamo doktorje, pilote, kolesarje in ostale profesionalne športnike s sladkorno boleznijo. Več znanja o bolezni kot bodo imeli ljudje, lažje jo bodo obvladovali. Takšni ljudje lahko potem dosežejo karkoli. Kot otrok o svoji bolezni nisem govoril, ker v družbi ni bilo nobenih takšnih herojev. Ampak danes vem, da sladkorna bolezen izbira samo prvake. Zato je pomembno, da celotna skupnost ve zanje. Ti lahko namreč postanejo ambasadorji zdravja za celotno skupnost.« V “sklad” je kilometre “darovala” tudi njegova mati, Joanna Southerland, ravno tako navdušena kolesarka s Floride.

Znani Slovenci in Slovenke so darovali kilometre


Projekt so z objavami na družbenih omrežjih podprli nekateri znani Slovenci, med drugim tudi smučarski skakalec Robert Kranjec, trenerka Alenka Košir, kajakaš Vid Debeljak in pevci skupine Perpetuum Jazzile. Objave so bile deloma spodbujene s strani ambasadorjev, deloma pa so se zgodile spontano.

Rezultati: 10-kratna rast ogledov FB strani


Mesečno število ogledov Facebook strani Zveze društev diabetikov Slovenije(ZDDS) je v primerjavi z enakim obdobjem v letu poprej, zrastlo iz 53 na 543. Dosegli smo 10-kratno rast.

Pred začetkom akcije #darujemkilometre2020 je Facebook stran ZDDS povprečno pridobivala 10 novih všečkov mesečno. Povprečje je izračunano iz zadnjih treh mesecev pred akcijo (april, maj in junij 2020). V juliju 2020, ko je trajala akcija #darujemkilometre2020, je spletna stran pridobila 94 novih všečkov.

Kampanja je dosegla izjemen uspeh v medijih. Seštevek dosega posameznih objav kampanje je več kot 300.000 oseb.

S plačljivimi objavami smo v enem dnevu dosegli “četrtino prebivalcev Ljubljane


V obdobju od 7. do 21. julija smo za namen kampanje #darujemkilometre generirali 21 sponzoriranih objav/oglasov. Seštevek dosega FB objav in oglasov med 1. in 31. julijem na temo #darujemkilometre2020 je 359.080 oseb.

Povprečje dosega plačljivih objav v juliju 2020 je 12.850 oseb na dan. Najuspešnejši dan je bil 19. julij, ko smo s plačljivimi objavami dosegli 79.057 oseb. Če ponazorimo: samo v enem dnevu je bilo o aktivnostih Zveze društev Slovenije seznanjeno toliko ljudi, kot znaša četrtina prebivalcev Ljubljane.

Preko FB skupin do večjega dosega


Povabilo za darovanje kilometrov je bilo objavljeno v šestih Facebook skupinah in na šestih Facebook straneh. Povabilo je delilo tudi nekaj znanih Slovencev/influencerjev.