GARAŽA

»Mi smo organizatorji in podporniki (mentorji), mladi so zvezde.«


Garaža, festival mobilnosti: podkast z mladimi o mobilnosti prihodnosti

Junija je zaživel AMZS-jev podkast Garaža, festival mobilnosti. V seriji mesečnih polurnih pogovorov raziskovalca mobilnosti Anej in Matjaž, gostita mlade, dijake in dijakinje, študente in vse mlade po srcu, ki jima bodo s svojimi idejami, problemi, izzivi in vizijami, poskušali približati razumevanje mobilnosti prihodnosti.

Prva epizoda 11. junija 2020: odprto o mobilnosti prihodnosti 

V prvi epizodi novega podkasta Garaža, festival mobilnosti so se pri Aneju in Matjažu parkirali trije pronicljivi mladi: Hana, Luka in Gašper. Dva sedemnajstletnika in dvajsetletnik. Vsi trije še brez izpita za avtomobil, vsi trije z različnimi željami:
»Raje grem na potovanje, kakor da delam izpit,« pravi Gašper.

»Avta si ne želim, izpit bom imela iz praktičnosti narejen. Glede na to, da bi rada šla v tujino študirati, mi ni na noben način ugodno, da bi si omislila avto,« izpostavlja Hana.

»Večina nas komaj čaka na prvi avto in izpit,« pa poudarja Luka.

Noben od njih ne verjame, da bomo kmalu po mestih letali po zraku. Hkrati se zavedajo, da nihče ni pripravljen predolgo hoditi do najbližje avtobusne postaje, kot je bilo to morda normalno pred tridesetimi leti. Na pogovor so se iz različnih koncev pripeljali z javnim prevozom in peš. Tudi če je deževalo. V nasprotju z gostiteljema, ki v neugodnih vremenskih razmerah električne alternative pustita doma, in se še 'tradicionalno' pripeljeta na dizelski pogon. Čeprav ju je Luka podučil: »Tudi trole imajo streho.« Morda je tudi zato Aneja doletel prvi izziv mobilnosti: da se do naslednje epizode večkrat odpove svojemu 'dirkalniku' in se na AMZS pripelje z javnim prevozom, s kolesom, z električnimi alternativami, s kolegom ali peš. So ga mladi v tem pogovoru prepričali z argumenti?


S projektom Garaža - festival mobilnosti AMZS naslavljamo izziv večje vključenosti mladih in njihove odgovornosti za družbo, ki jo sooblikujemo.


Glavni namen dolgoročno in trajnostno zasnovanega festivala mobilnosti je:

  • aktivacija mladih,
  • spodbuda k odgovornosti in
  • krepitev zavedanja močne vloge mladih za dogajanje v svetu.


Vključenost mladih, učiteljev in širše javnosti predstavlja del ozaveščanja o mobilnosti prihodnosti, odgovorni uporabi alkohola, širšem pomenu odgovornosti in odločanja ter prevzemanja posledic za odločitve.

Interdisciplinaren, medgeneracijski in inovativen projekt Garaža se razvija pod okriljem AMZS in mreže partnerjev. V razvoj so aktivno vključeni mladi, s podporo mentorjev iz sodelujočih partnerskih organizacij po načelu: »Mi smo organizatorji in podporniki (mentorji), mladi so zvezde

Ideje mladih lahko postanejo del nečesa velikega
V prostorih AMZS v Ljubljani je 6. decembra 2019 potekal Idejni dan za Festival mobilnosti, na katerem so mladi ustvarjalci, željni učenja in reševanja izzivov, v odlični družbi mentorjev, panelistov in gostov, viharili možgane in oblikovali rešitve na sedem izzivov mobilnosti prihodnosti:

  • Paket mobilnosti po moji izbiri: študentski bon mobilnosti
  • Novi bonton mobilnosti: kako odgovornost pri vožnji postane kul?
  • Kako uvidevno in učinkovito preprečiti prekomerno pitje in potem vožnjo?
  • Naslavljanje problema alkohola in drog med mladimi
  • Kako si premikanje lahko naredim zanimivo, prijetno in zabavno?
  • Trajnost premaga udobje
  • Očistimo ceste vozil


Izhodišča izzivov so bili družbeni izzivi na področju mobilnosti: odgovornosti, napredka mobilnosti in trajnosti. Oblikovani so bili na podlagi raziskovalnih ugotovitev nacionalnih in mednarodnih organizacij ter prepoznanih razvojnih izzivov sodelujočih partnerjev.  S ciljem, da so izzivi čim bolj konkretizirani in predstavljivi, so bili pretežno oblikovani iz konkretnih življenjskih situacij in so naslavljali obnašanje (konkretnih) ljudi, moč navad in potrebo po spremembah (kulture). O vplivu in poti do uspeha pa sta predavala priljubljeni vloger Ciril Komotar in olimpijska podprvakinja v plavanju Sara Isaković.

»Dejstvo je, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Veliko dokazov za to je v Slovenskem kvIZUMu. Z Garažo pa dokazujemo, da smo sposobni tudi družbenih inovacij,« poudarja Edita Krajnović iz podjetja Mediade, s katerim AMZS snuje festival mobilnosti Garaža 2020.