Čas za soustvarjanje

Klopcic (2)

Odgovor na vprašanja komu, katerim stvarem in kako namenjamo svoj čas, govori o tem, kaj nam je v življenju resnično pomembno. Izgovor 'nimam časa' namreč pove, da si za nekoga ali nekaj časa pač ne želimo vzeti, saj ta ali to trenutno ni na vrhu naše lestvice pomembnosti.

Svoj čas želim izkoristiti čimbolj učinkovito. Zavedam se, da je potreben čas za delo, za pogovor in druženje, za refleksijo, počitek in tudi čas za popolni odklop. Zato pozorno načrtujem dnevne sklope – običajno po poldrugo uro – in si rezerviram čas za nemoteno, globoko koncentrirano delo; posebej rezerviram čas za sestanke, odgovarjanje na e-sporočila ter telefonske klice. Čim več stvari pa želim opraviti vzporedno, istočasno, sproti. Tako si na primer s trdimi orehi lahko glavo razbijam tudi na sprehodu v gozdu in ni potrebno, da se s temi orehi 'spopadam' samo za svojo pisalno mizo.

Danes pa je potrebno imeti še nekaj: občutek za pravi čas. Včasih sem mislila, da je vse potrebno postoriti takoj, potem sem dojela, da nekatere stvari potrebujejo svoj čas, da dozorijo. Zdaj razumevam pomen aktivne umirjenosti in umirjene aktivnosti. Ko nastopi pravi čas, se lahko ideja tudi udejanji.

Vsaka doba ima svoja pravila. Ni vsak čas dober za vse. Tako kot zima ni primerna za sejanje, poletje ni primerno za obrezovanje drevja. Potrebno je, da se projektov lotimo tedaj, ko imamo tudi 'podporo' časa. In zdaj imamo izjemno priložnost, saj živimo v času, ko je omogočeno marsikaj, kar nikoli prej ni bilo. Ta, 'naš' čas podpira soustvarjanje. Izkoristimo ga!Čas je pravzaprav abstraktna ideja – je dogovor med ljudmi. Čeprav ga merimo linearno, je ta vse prej kot samo linearen. Hitreje teče, kadar uživaš v delu in v ustvarjanju, saj takrat zavest deluje na zelo visoki ravni. Diane Cooper in Kathy Crosswell v knjigi Ključi do vesolja pišeta, da lahko v peti dimenziji doživljamo čas kot zlitje z vesoljnim tokom. Peta dimenzija ne pozna nestrpnosti in naglice: če nas nekaj ovira, ne poskušajmo na vsak način prehiteti časa, temveč z veseljem sprejmimo izziv, iz katerega se bomo zagotovo nekaj naučili.

Mag. Sonja Klopčič je razvijalka sodelovalnega voditeljstva.