ZLATA NIT

Dvakrat višji dobiček

Merjenje kakovosti odnosov za boljše tržne rezultate

Od leta 2008 v Sloveniji v organizaciji Dnevnika, družbe medijskih vsebin in partnerja Mediade, poteka vsakoletna raziskava o kakovosti odnosov v podjetjih Zlata nit.

V nasprotju s primerljivimi raziskavami Zlata nit ne meri le zadovoljstva ali zavzetosti zaposlenih, organizacijske klime ali kulture. V središče merjenja postavlja odnos med zaposlenim in organizacijo. V raziskavi, ki zajema anketiranje zaposlenih in oceno uspešnosti z uravnoteženimi kazalniki uspeha (BSC), je do sedaj sodelovalo preko 300 podjetij.


Dvakrat višji dobiček, tržno voditeljstvo in višja karizma

Podatki iz raziskave Zlata nit, izvedeni na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, jasno kažejo, da kakovostni odnosi neposredno vplivajo na uspešnost podjetja. Podjetja, ki imajo visoko kakovost odnosov, v povprečju dosegajo skoraj devetkrat višjo dodano vrednost na zaposlenega in dvakrat višji (boljši) čisti dobiček. Analiza tržnega položaja pokaže, da med sodelujočimi podjetji:

  1. dobra polovica (53 %) meni, da so tržni vodje,
  2. malo več kot tretjina (37,8 %) pa je tržnih izzivalcev - konkurirajo tržnim vodjem in imajo naraščajoč tržni delež na glavnem trgu.

Raziskava Profiles International v sodelovanju z MQ revijo Združenja Manager je med drugim pokazala, da imajo podjetja, sodelujoča v Zlati niti, bolj karizmatične vodje.

Še niste vključeni v Zlato nit? Ne obotavljajte se: pridružite se preko 300 slovenskih podjetjem, ki uporabljajo rezultate raziskave za svojo rast in dvig konkurenčnosti. Kontakt: anisa(at)mediade.si ali 041 865 040.

Več o projektu na www.dnevnik.si/zlatanit.