SLOVENSKI KVIZUM

NAROD INŽENIRJEV, INOVATORJEV IN PIONIRJEV.

Pisalo se je leto 2018, 7. januarja ob 125. obletnici smrti Jožefa Stefana je na spletu zaživel 'Slovenski kvizum'. Plod ideje, ki se je spontano pojavila leta 2012, zorela in do danes dosegla že več kot pol milijona ljudi. 

Namen kviza je krepiti samozavest Slovencev kot naroda inovatorjev ter prepoznavnost Slovenije, zelene referenčne države v digitalni Evropi.

To smo mi, Slovenci - inovatorji od nekdaj

Slovenski izumi segajo še mnogo dlje v preteklost saj so na našem ozemlju ljudje inovirali že več kot 5.000 let nazaj – najstarejše kolo z osjo na svetu je bilo najdeno prav v Sloveniji. Brižinski spomeniki niso le najstarejši zapis slovenščine, ampak tudi najstarejši ohranjeni zapis kakega slovanskega jezika v latinici in morda sploh najstarejši slovanski rokopis.

Ampak to so bili le začetki… Le kdo je izumil razpršilo za parfume, ki ga danes uporablja cel svet? Ali pa žepni kalkulator? Najlažjo napravo za tetoviranje? Kdo je vodil ekipo 4.500 ljudi pri razvoju Boeinga 747? Kdo razvija skladiščne hale, ki bodo omogočile življenje na Marsu?

Slovenci. Vse to so le nekatere svetovno znane in priljubljene inovacije so plod Slovenskih umov.  


Prenehajmo se skrivati!


Kviz izvira iz projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inovativnost ter osvetljuje priložnosti razvoja v inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicih. Vsebuje več kot 80 vsebin, oblikovanih v sodelovanju z mladimi dijaki in študenti ter inovativnimi podjetji. V nizu petih vprašanj kviz na poljuden in humoren način ozavešča o dosežkih slovenskih podjetij, inovatorjev in ostalih pionirjev na svojih področjih. 

Digitalni kviz dosežkov ponuja orodje, ki ga lahko veliko ljudi: podjetnikov, strokovnjakov, učiteljev, ravnateljev, inženirjev in medijev ´prime v roke´ in uporabi za dvig samozavesti in prepoznavnosti Slovencev kot naroda inovatorjev, inženirjev in sposobnega velikih, referenčnih dosežkov. Kot tako bo lahko nekoč prepoznano celo kot družbena inovacija. 

Zakaj ravno kviz?

Če bi se danes skupaj z zakoncema Login usedli v šolske klopi in prijeli v roke srednješolski učbenik bi se najbrž zgrozili, ko bi ugotovili, da literatura izvira še iz prejšnjega tisočletja… Šolski sistem se prepočasi prilagaja, na našem planetu pa smo praktično vsak dan (če ne celo vsako uro) priča novim tehnologijam, izumom, trendom, potrebam na trgu. Mladi se skozi šolski sistem težko naučijo razmišljati inovativno, zato jim je potrebno pomagati na druge načine. Kviz je ena izmed najbolj priljubljenih oblik spletnega udejstvovanja, saj ponuja neke vrste zabavno, interaktivno učenje. Res je, da na prvi pogled izgleda kot preizkus znanja, vendar sproščeno okolje in duhoviti odgovori presežejo nepriljubljene teste v šolah. S kvizom se je mladim veliko lažje približati, saj dolgi akademski članki že ob prvem stiku odvrnejo mladega intelektualca. 

Skozi 5 vprašanj povezanih s slovenskimi inovacijami mladi dobijo uporabno znanje, ki ga lahko delijo s prijatelji, znanci in dobijo zavedanje, da za Slovence ni meja! Da smo in da bomo Slovenci kreirali inovacije, razvijali ideje, da bo naše znanje pomagalo svetu pri doseganju velikih dosežkov in spremembah, ki bodo naredile naš planet boljši! 


Preizkusi, če se tudi v tebi skriva kaj inovatorja in postani legenda: www.talentismo.si/#/