Delaj stvari, ki imajo vrednost

Georg GedlPred kratkim sedim v avli Adrie Mobil. Čaka me nekaj prijetnih obveznosti: najprej pomenek s študentko, ki sem ji mentor pri diplomski nalogi o novomeškem podjetju, sledi sestanek z vodjo Qlandie, kjer ravno pripravljam razstavo izdelkov, ustvarjenih na delavnicah z mladimi oblikovalci. Med živahnim klepetom nas mimogrede prekini direktorica Sonja Gole. »Gedl, kaj pa vi?! Spet z mladimi?« me hudomušno pozdravi. Vrnem v enakem tonu: »Ne bom sedel s starimi, ker bom še bolj star!«

Risati sem začel s petimi leti. Z očetom sva se pogosto odpravila k nedeljski maši, pristala pa na železniški postaji, kjer sem opazoval parne lokomotive in jih doma s kredo risal po podu. Leta 1969 je ena najuglednejših avtomobilističnih revij Automobil Revue objavila moje risbe. Leto kasneje, ko sem delal še kot gradbenik, sem iz Audija prejel povabilo za zaposlitev v njihovem oblikovalskem oddelku. To je bila moja odskočna deska. Kmalu sem dobil sanjsko službo v BMW-ju, a se leta 1975 vrnil domov in v IMV-ju iz nič postavil oblikovalski proces. Nadaljeval sem v TAM-u in v Adrii Mobil. Sredi 80. let sem začel poučevati na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Deset let največjega zadovoljstva; videti mlade, s kakšnim navdušenjem poslušajo, vsrkavajo znanje in delajo. V njih vidim sebe in 'moje' leto 1969. Ko sem cele dneve preučeval prospekte: kako je kaj narisano, kje so sence, kaj so te črte … Takrat še ni bilo Youtuba, ne iPadov. Moj stik s svetom je bila (navadna) pošta.

Danes znova delam z mladimi. V okviru novomeškega start-upa se je oblikovala skupnost mladih oblikovalcev DesignON, kjer redno gostujem in predavam. V ljudeh poskušam vzbuditi vztrajnost in kreativnost. To sta vrlini, ki ju ne smeš nikdar zavirati. Tudi, če nekdo ne napreduje, ga nikoli ne zatrem. »Riši dalje, ko boš videl napredek, se znova oglasi,« je moja popotnica. Še nekaj šteje: vztrajnost. Vztrajati pri svojih idejah. Spomnim se, kako sem neprestano risal, čeprav so mi drugi govorili: »Nič ne bo, ti boš postal 'zapiti' gradbinec«. Ne morem reči, da sem bil 100-odstotno prepričan, da bom uspel. Vem pa, da bi v vsakem primeru vztrajal. In to danes poskušam prenesti na mlajše –  vztrajnost, kreativnost in podporo.

Vedno sem bil fizično in umno aktiven; tudi danes, pri 71. letih. Imam veliko hobijev. Zbiram avtomobilske modelčke, ki jih imam že preko 1.000 – preučujem jih, slikam in pišem o njih. Rad fotografiram. Že 25 let sem član Društva novinarjev Slovenije. Pisal sem za Avto Magazin. Še vedno hodim na avtomobilske sejme. Doma imam arhivirane avtomobilske prospekte iz leta 1959. V maju razstavljam svoje avtomobilske skice ob 100-letnici BMW-ja. Za drugi avtomobilski salon pripravljam razstavo klasičnih mercedesovih modelov.

Kaj me čaka v prihodnosti? Delavnice, oblikoval bom robota, se bolj posvečal novinarstvu. Pripravljam projekt poučevanja zgodovine avtomobilskega oblikovanja. Ostajam aktiven v svojem podjetju. Ves čas si postavljam nove cilje in izzive. Iz Big Brotherja in Facebook čenč ne moreš potegniti ničesar, kar bi lahko v življenju uporabil. Delati moraš stvari, ki imajo vrednost. In nikoli samo ene. Vedno delaj različne stvari.

Georg Gedl, industrijski oblikovalec, letnik 1945