Kaj so vodilni pivovarji v Sloveniji med epidemijo naredili prav?

V Pivovarni Laško Union so v času po zadnji epidemiji, junija 2020, izvedli raziskavo o organizacijski klimi in komunikaciji z naslovom “Povejmo si, kaj je bilo dobro.” Zanimalo jih je, kako so zaposleni ocenjevali vodenje v času krize. Kateri ukrepi so bili pozitivno sprejeti in kateri ne?

V raziskavi je od 585 zaposlenih anketo znotraj sedemnajstih dni rešilo 312 zaposlenih. Pokrivala je  5 tematskih sklopov:

  • počutje in skrbi,
  • delo in komunikacija vodstva,
  • organizacijska klima in zadovoljstvo,
  • korporativna komunikacija ter
  • viri informiranja, želje in potrebe zaposlenih.

    PLU_infografika_data_mala.jpg


Rezultati raziskave so pokazali visoko pozitiven odziv na interno komuniciranje v času korona krize. Velika večina zaposlenih je bila mnenja, da je vodstvo naredilo vse, da so ohranili delovna mesta in nadaljevali s poslovanjem ter da so sprejeli pravilne ukrepe varnosti in zdravja. Večina se je tudi strinjala, da je komunikacija vodstva učinkovita in pravočasna. »Vsak tretji zaposleni je povedal, da si želi osvojiti ali nadgraditi znanje uporabe digitalnih orodij,« je prepoznavanje želje po osvajanju novih znanj osvetlila Alenka Rozman, vodja komuniciranja v Pivovarni Laško Union, ki je dobro prakso komuniciranja med krizo septembra predstavila tudi na ASI Dnevu navdihujočih dobrih praks.

Kaj so vodilni pivovarji v Sloveniji med epidemijo naredili prav?

1. HITRO ODLOČANJE
V podjetju je bila določena odgovorna oseba za dnevni pregled stanja v državi in poročanje o novih ukrepih in ostalih posebnosti kriznemu timu. Širše vodstvo s 40 + člani je zasedalo enkrat tedensko.

2. MS TEAMS V DNEVNI KOMUNIKACIJI
Organizirali so dnevne sestanke posameznih oddelkov in ponudili pomoč posameznikom pri učenju in uporabi orodja MS Teams.

3. DNEVNE PLUS NOVICE
Zaposleni so vsak dan dobivali e-novičnik in informacije na oglasnih deskah na temo zdravja in varnosti zaposlenih, nasveti in predvidenimi aktivnostmi v podjetju.

4. ONLINE TRENING UPORABE PLATFORME WORKPLACE
Zaposleni so se udeležili izobraževanj za uporabo Facebookovega orodja za interno komunikacijo Workplace, ki ga uporabljajo v vse podjetjih družbe Heineken.

5. PETKOV AFTERWORK PARTY
Konec tedna so z zaposlenimi preko MS Teams organizirali spletno zabavo za neformalno druženje in krepitev odnosov.

Interno komuniciranje je zakon
V raziskavi so ugotovili, da kar 81 % zaposlenih redno spremlja ePLUS novice. Gre za interno glasilo, spletni novičnik z novicami iz podjetja. Kot TOP 3 korporativne vire informacij so zaposleni poleg tega prepoznali tudi Workplace, Facebookovo platformo za interno komuniciranje, ter PLUS srečanja vseh zaposlenih.


Družba Mediade je partner Pivovarne Laško Union na področju internega komuniciranja.