Kako so Pfizer, Ikea in slovenski Blaj Fasteners zmagali z uporabo AR tehnologije

Kupci postajajo vse bolj tehnološko podkovani. Podjetja to že izkoriščajo, tudi za marketing, v katerega je vstopila obogatena resničnost.

Obogatena resničnost (AR, augmented reality) je tehnologija, ki v realnem času obstoječi fizični realnosti dodaja informacije virtualnega značaja. Vse to uporabnik opazuje preko mobilne naprave (tablica, pametni telefon, namenska očala).  Izbrali smo dva mednarodna in slovenski primer uporabe obogatene resničnosti, ki so potencialnim kupcem omogočili edinstveno in priročno rešitev. Predstavljamo prakse: IKEA, Pfizer in Blaj Fasteners.  

1. Ikea: digitalna postavitev pohištva še pred nakupom 


V švedskem pohištvenem gigantu Ikea so ugotovili, da 14 % kupcev nabavi pohištvo napačne velikosti. Da bi se to redkeje dogajalo, so se v pomoč kupcem naslonili na obogateno resničnost. Ti lahko odslej digitalno preverijo postavitev pohištva v svojem domu že pred nakupom. S pomočjo mobilne aplikacije na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku, lahko poskenirajo izdelek v katalogu in ga digitalno umestijo v prostor.

 

2. Pfizer: interaktivna AR korporativna brošura


Kot tržni vodja v farmacevtski industriji se tudi v podjetju Pfizer poslužujejo trženja s pomočjo obogatene resničnosti. S pomočjo podporne aplikacije lahko bralec korporativne brošure na impresiven način dobi dodatne informacije v obliki HD videa in animacij. Obogatena resničnost omogoči, da fotografija direktorja v korporativni brošuri postane HD video. Bralci lahko prostore podjetja virtualno 'obiščejo' tudi v 360-stopinjskem pogledu.

 

3. Blaj Fasteners: predstavitev specialnih vijakov na sejmu


Slovensko podjetje Blaj Fasteners, ki proizvaja specialne vijake, je z obogateno resničnostjo nastopilo na sejmu SMM Hamburg. S pomočjo sodobne tehnologije so predstavili 5 glavnih sistemov, kjer so vgrajeni njihovi vijaki: ladijsko turbino, podvozje vlaka, motor, nuklearno in hidroelektrarno. Obiskovalci sejma so si lahko s pomočjo AR aplikacije na tablici ali telefonu ogledali, kje v teh sistemih so vgrajeni vijaki Blaj Fasteners. Tehnologijo, ki smo jo razvili za sejemski nastop, danes s pridom prenašajo tudi na druge prodajne kanale, kot so npr. LinkedIN, spletna stran in celo prodajni sestanki, ki jih na ta način popestrijo z natančnim prikazom referenčnih projektov.