Pasti mora samo ena meja

 

PASTI MORA SAMO ENA MEJA


6. maja 1954 je oxfordski študent medicine stekel na univerzitetno stezo in naredil tisto, kar je v stroki in javnosti veljalo za fizično nemogoče. Njegova zgodba nosi sporočilo o premikanju mej in spremembah za vsakogar med nami.

Nedavno preminulega Sira Rogerja Bannisterja se svet spominja kot atleta, ki je prvi v zgodovini pretekel eno miljo v manj kot štirih minutah. Poznamo ga kot človeka, ki je nemogoče naredil mogoče. Strokovnjaki so bili namreč prepričani, da človek fizično ni sposoben vsakega od štirih zaporednih krogov na atletski stezi preteči pod eno minuto.

Štoparica se ustavi pri 3:59,4 

Za trenutek se vrnimo v 50. leta. Zamislimo si Bannisterja na atletski stezi. Dan za dnem trenira s ciljem doseči mejo nedosegljivega. Trenerji, novinarji, javnost… vsi razlagajo, da to ni mogoče. Pred njim je še veliko neuspešnih poskusov. Legendarni Frank Deford, novinar revije Sports Illustrated, zapiše: »Zemeljski poli so bili doseženi, ustje Nila odkrito, najgloblji oceani označeni, najvišje gore dosežene, najbolj divje džungle prehojene, samo razdalja ene milje se vztrajno upira poskusom, da jo prečkamo v manj kot štirih minutah.« To je bil sveti gral.   

In potem se zgodi 3:59,4. Svet je bil navdušen. Dobili smo občutek, da je nemogoče dosegljivo. Rezultat pa ni bil tako pomemben, kot to, kar je sledilo. Rekord je vzdržal manj kot dva meseca. Ko je padla psihološka meja, so se rekordi vrstili. Nazadnje je Hicham El Guerrouj postavil trenutno veljavni rekord pri 3:43,13. Precej hitreje, kaj ne?


Nedosegljivo postane dosegljivo

Napor, trening, dati vse od sebe, timska borba, kemija, vzdržnost, zdravje … izrazoslovje, ki prežema področji – svet športa mnogi vidimo kot zrcalno sliko in inspiracijo za tekme – v vsakdanjem poslovnem in zasebnem življenju. 

Ko se psihološka meja premakne, se naenkrat odpre prostor za nov in pomemben napredek.

Zato je Bannisterjeva zgodba večna inspiracija za vse nas. To je zgodba o tem, kako nedosegljivo postane dosegljivo. Zgodovinski prikaz o tem, kako se naenkrat odpre prostor za nov in pomemben napredek, ko se psihološka meja premakne.


Rade blogiada 10. aprila.png   Rade Krajnović, analize in razvoj poslovanja

Vaših odzivov, komentarjev in pogledov bomo veseli na urednistvo@mediade.si.