Počitek, skhole in ustvarjalnost

edita.krajnovic.png

Pred časom je pogovor v družbi nanesel na neusmiljeni ritem današnjega življenja in na to, kako se njegova hitrost le še povečuje. Kolega, dober poznavalec starogrške kulture, se je namuznil in nas posvetil v eno od skrivnosti antičnih Grkov.
 

Beseda »skhole« označuje nedejavnost, stanje, ki so mu v stari Grčiji pripisovali visoko pozitivno vrednost. Prav obratno kot danes, ko je pozitivno vlogo v svetu prevzela beseda dejavnost in je njeno zanikanje, NE-dejavnost, splošno manj vredno početje.
 
Seveda stari Grki niso bili lenuhi, le zavedali so se, da človek za določene dejavnosti potrebuje mir, osredotočenost in zbranost, predvsem pri poglobljenih miselnih procesih. Celo norčevali so se iz tistih, ki niso imeli časa, češ, kako pa lahko kaj pametnega narediš, če nikoli nimaš časa...
 
Kot zanimivost velja omeniti še, da se je iz besedice skhole kasneje izoblikovala beseda šola (scuola, school, ...) v današnjem pomenu besede, ampak bistvo te zgodbe leži nekje drugje.
 
V dopustu. V počitku in polnjenju baterij. Tudi spanju. Umirjanju.
 
Nekoč sem imela šefa, ki je svojim zaposlenim vedno govoril,  da je počitek orožje. Bolj preprosto bi se verjetno težko izrazili o njem, čeprav sva se na začetku glede tega strinjala bolj intuitivno.
 
Ko pa sem začela spremljati svoje delovne krivulje in postopoma opažala, da sem najbolj ustvarjalna in učinkovita takrat, ko imam za seboj neko določeno obdobje ´skholeja´ se je moje novo spoznanje kmalu preoblikovalo v vzorec.
 
Za uspešno delo potrebujemo zaposleni bolj ali manj redna obdobja, ko si vzamemo čas samo zase, se spočijemo in napolnimo z novo energijo. To res ni nič tako novega, je pa vredno razmisleka, ali to resnično tudi upoštevamo in izvajamo?
 
Ljudje smo sila različni; nekdo potrebuje teden dni počitka poleti in nekaj dni pozimi, pa mu oboje povsem zadošča, drugi, med slednje sodim tudi sama, potrebujemo po obdobju intenzivnega dela, krajši ali daljši odklop prav od vsega službenega.
 
Vmes je cela paleta malih odklopov ter trikov, kako jih izvesti, tudi če nimaš na razpolago celega tedna. Če se zavedamo, da naša storilnost  in ustvarjalni naboj temeljito padeta, ko smo utrujeni in izžeti, je to že prvi korak k temu, da bomo izboljšali upravljanje s svojim delovnim in prostim časom ter s tem izboljšali svoje počutje in učinkovitost.
 
Počitek zagotovo je orožje. Tako v rokah podjetja, kot tudi v rokah zaposlenega.
 
Vzemimo si, načrtno, čas umirjanje. Za urejanje misli. 
 
Mag. Edita Krajnović, Mediade
 

Preurejeno iz Podjetnikov v podjetjuÓ, Škrjanček, glasilo Telekoma Slovenije