Zakon termodinamike – za bolj zagnano delo!

 

ZAKON TERMODINAMIKE – ZA BOLJ ZAGNANO DELO!


Prvi zakon termodinamike pravi, da je sprememba energije (∆W) enaka razliki dovedene ali oddane toplote (Q) in dela (A):

W = Q – A

Z opravljenim delom po navadi ni težav, te nam povzroča toplota – v našem primeru ji recimo kar toplina ljudi in jo označimo s QL .

QL: človeška toplina

Da se dobra energija med nami ohranja, potrebujemo 'QL ljudi'. QL ljudje imajo dovolj človeške topline, da se ta pretaka na nas in nam daje spodbudo za delo. Več kot je topline in medsebojnega spoštovanja, višji rezultat in višjo dodano vrednost bomo dosegli kot ekipa.  

Zala_graf.jpg

Vsak še tako zahteven ali banalen projekt oz. nalogo izpeljemo bolje in lažje, če se začne in konča: prijazno. Vse, kar je potrebno, je malo osnovne medčloveške vljudnosti: dober dan, prosim, hvala, lep pozdrav. To je higienski minimum!

Če ni zlepa, se plača

Velja tudi obratno: pomanjkanje prijaznosti lahko privede do primanjkljaja v proračunu ali znižuje zaslužek. Zakaj? Ker ljudje na neprijaznost ne odgovarjamo s presežkom in zavzetostjo, temveč glasujemo z nogami in odkorakamo – tako zaposleni kot stranke. Takoj, ko lahko, pobegnemo, se oddaljimo ali izklopimo. Kar pomeni: minus ena plus minus ena plus minus ena … je minus kar nekaj strank krat kar nekaj projektov … Rezultat? Luknja v proračunu.

Enačba je preprosta – če ni zlepa, se plača.

Enačba je preprosta – če ni zlepa, se plača. QL ljudje dobijo več, za manj denarja.

Bodi QL. :)

 


Zala_blog.jpg   Zala Kerle, vodja pisarne

Vaših odzivov, komentarjev in pogledov bomo veseli na urednistvo@mediade.si.