#DARUJEMKILOMETRE

Po lanski uspešni kampanji Zveze društev diabetikov Slovenije #darujemkilometre, je v letošnjem letu nadaljevala akcijo z namenom ozaveščanja o kvalitetnem in polnem življenju oseb s sladkorno boleznijo. ​Kampanja je intenzivno trajala od 7. do 21. julija. V 14 dneh so na Facebooku in Instagramu zbrali 14.003 km.​ Kilometre je mogoče darovati vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni. ​

V sklopu akcije so izbrali štiri ambasadorje ozaveščanja o sladkorni bolezni. ​Vsak ambasador je širšo javnost spodbujal, da se posamezniki odpravijo na pot s kolesom, na bližnji hrib ali pretečejo kakšen kilometer in o tem poročajo preko socialnih omrežij. ​Vsak od njih se je zavzemal za zbiranje denarnih sredstev za enega od štirih dobrodelnih namenov: za pomoč socialno šibkim osebam s sladkorno boleznijo, da se osebam s sladkorno boleznijo omogoči preventivni pregled in nego nog ter priskrbi sanitetni material, za nakup testnih lističev za meritev krvnega sladkorja, ki bodo na voljo socialno šibkim osebam in za subvencioniranje programa edukativnega okrevanja za socialno šibke osebe s sladkorno boleznijo. Izmed štirih ambasadorjev je največ kilometrov zbrala desetletna Nika Repše z družino.

Kampanja je zajela kilometre opravljene na kolesu, sprehodu ali s tekom, ki so jih osebe poročale s ključnikom #darujemkilometre na Facebooku in Instagramu. Eden izmed najbolj ekstremnih uspehov je vzpon Janija Križnarja, ki je s Katarine nad Ljubljano tekel na Triglav. Razdaljo 88,2 km je pretekel v 17 h in 51 min. Najdaljšo razdaljo so prekolesarili Boris Praznik z ekipo šestih kolesarjev, ki so se za dober namen podali na pot preko cele Slovenije iz Hodoša v Portorož. V dobrih devetih urah so prekolesarili 348 km.

Kilometre je darovala tudi Joanna Southerland, kolesarka iz Floride. Njen sin, Phil Southerland, je direktor Teama Novo Nordisk, edine profesionalne ekipe kolesarjev, sestavljene izključno iz oseb s sladkorno boleznijo.​ Projekt so z objavami na družbenih omrežjih podprli tudi nekateri znani Slovenci, denimo smučarski skakalec Robert Kranjec, trenerka Alenka Košir, kajakaš Vid Debeljak in pevci skupine Perpetuum Jazzile.

Poleg simboličnih kilometrov pa se zbirajo tudi donacije prek sms-a na številko 1919 s ključno besedo KM5. Sredstva bodo namenjena osebam s sladkorno boleznijo, ki si težko privoščijo nakup dodatnih nujnih pripomočkov za obvladovanje sladkorne bolezni, sofinanciranje udeležbe na zdravstveno-edukativnih okrevanjih in izdelkov za nego nog.​