Koliko si sam naredil za to?

 

_DSC4196.JPG»Učimo se na lastnih napakah, ne na tujih. Če jih ni, ne more biti razvoja. Nikoli se ne jezi na druge, če sam nisi nič naredil za to. Razmisli in se loti,« je v sredo, 18. oktobra na dogodku Ne teslo, Tesla bom! na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji zbrane dijake uvodoma nagovorila lekt. dr. Nadja Dobnik, iz Ekonomske fakultete UL.

V okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! smo se na dogodku z dijaki pogovarjali o življenjskih poteh, ki so pred njimi – ter službah in karierah, ki si jih bodo ustvarili. Jan Cvitkovič, slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist ter arheolog, je dijake takoj pomiril, da pri teh letih tudi sam ni še točno vedel, kaj bo počel. »Nisem imel hobijev, zastavljenih ciljev in nisem vedel, kaj bom v življenju počel. Bil sem patološko neodločen, za stvari sem se odločal intuitivno,« se je pošalil Cvitkovič, ki si je kariero danes enega najuspešnejših slovenskih režiserjev, ustvaril po spletu okoliščin.

Nenehno iskanje novih izzivov
Mag. Eva Cvelbar Primožič, izvršna direktorica za kadre iz Kolektorja, ga je dopolnila, da sta pri iskanju svojega 'poklica', potrebna predvsem proaktivnost in samoiniciativnost posameznika: »Ko najdeš kar te veseli, te to postavi na pravo pot. Potem je vse lažje. Pri tem so vzponi in padci potrebni, ker se ob tem učiš. Kot gibanje na sliki srčnega impulza, pomenijo, da si živ.« Mag. Vesna Miloševič Zupančič, strokovna sodelavka za področje zaposlovanja mladih in študentskega dela na e-Študentskem Servisu, je izpostavila podatke raziskave iz leta 2012, ki kažejo, da se kar 65 % mladih redno zaposli v podjetju, kjer so prej opravljali študentsko delo: »Podjetje te ima priložnost spoznati. In obratno. Potrebno je preizkušati različne stvari, ker včasih niso takšne, kot si jih predstavljamo.« Dodala je, da se moramo neprestano učiti, tako formalno kot neformalno: »Tudi iz igre košarke lahko odneseš veliko znanja, predvsem o timskem delu

Podobno je preko različnih del in študija, kaj bi sploh počel v življenju, spoznaval Matjaž Horvat,projektni vodja v Petrolu: »Še vedno iščem nove izzive, ker se nikoli ne ustavim tam, kjer sem trenutno.« Zaključil  pa je, da je potrebno ob vsem delu paziti, da ne pozabimo na prosti čas in družino. 

Več o projektu

Foto: Gimnazija Jurija Vege Idrija.