Prihodnost je v ekosistemih

 

Foto: BTCTesla, Uber, Slack, Airbnb in Snapchat ustvarjajo vrednost na trgu drugače, kot smo bili navajeni. Organizirani so v platforme in skupnosti, ne kot klasična podjetja.

Četudi evropska podjetja pri razvoju sodobnih organizacijskih oblik precej zaostajajo za ZDA in tudi za Azijo, Slovenija pri uspešnem razvoju poslovnih ekosistemov ni brez izkušenj. Prav nasprotno: morda smo v posameznih primerih celo med pionirji in referenčnimi regijami na svetu.

»Dobimo se vsake toliko časa, pogledamo, kaj imamo skupnega in pri tem vedno gledamo tudi širše: kaj lahko plasiramo v svet,« delovanje ekosistema razlaga Jože Mermal predsednik uprave BTC, ki ima med podjetji najbolj zrelo izkušnjo z oblikovanjem ekosistema v Sloveniji.

V začetku 90. je začela z intenzivnim preoblikovanjem v smer poslovnega ekosistema, ki danes vključuje že skoraj 4.000 kupcev in dobaviteljev. Družbi BTC je od leta 1993 prinesel 4,5-kratno povečanje prihodkov, s 13,8 na 63 milijonov evrov v letu 2016.  V dveh desetletjih so v razvoj BTC vložili 406 milijonov evrov, od tega so več kot 40 % prispevali partnerji BTC.

Več: Se merite s konkurenco ali gradite ekosistem?

Foto: BTC