Slovenci smo narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev

Čigavo inovacijo, razpršilo za parfume, uporablja cel svet? In kdo je zaslužen, da kalkulator lahko vtaknemo v žep? Ali vemo, kdo je avtor teorije, na podlagi katere je človek prvič stopil na Luno, ter katero podjetje razvija balone za skladiščenje, ki bodo morda omogočili vzpostavitev bivanja na Marsu? Odgovor je: Slovenci.

Dokaze za to ponuja spletna aplikacija Slovenski kvIZUM, izvirni kviz, ki smo ga za projekt Inženirke in inženirji bomo! razvili v Mediadah. Kviz na poljuden in humoren način ozavešča o dosežkih slovenskih podjetij, inovatorjev, izumiteljev in drugih slovenskih pionirjev na svojih področjih. Z njim izvemo, da cel svet uporablja razpršilo za parfum slovenskega inovatorja Petra Florjančiča, žepni kalkulator Franceta Rodeta, da smo na Luno stopili na podlagi teorije Hermana Potočnika Noordunga in da slovensko podjetje Duol razvija balone za skladiščenje v vesolju. To je slovenska tradicija, na katero se moramo naslanjati, ko se predstavljamo kolegom iz tujine. Prav lahko se zgodi, da bomo Slovenci tisti, ki bomo imeli po površini države največ inovatorjev in izumiteljev.  


Ambicija - doseči 300.000 Slovencev


Slovenski kvizum je na spletnem naslovu talentismo.si zaživel 7. januarja 2018, ob 125. obletnici smrti Jožefa Stefana. V prvi fazi je vključeval vsebine, povzete po javno dostopnih medijskih virih in informacijah izbranih inovativnih podjetij. V nizu petih vprašanj, ki se ob ponovnem reševanju vsakokrat zamenjajo, kviz s ponujenimi odgovori na poljuden in humoren način ozavešča o dosežkih slovenskih podjetij, inovatorjev in ostalih slovenskih pionirjev na posameznih področjih.   

Ambicija ob zagonu aplikacije je bila doseči 300.000 Slovencev. Od nastanka do danes je kvizum povezal preko 100 organizacij, dogodkov ali pobud. S sporočilom, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev smo po oceni dosegli več kot pol milijona Slovencev v prvih šestih mesecih, zabeležili 60 medijskih objav in do danes zabeležili 135 tisoč obiskov na spletni strani. 

Danes kvizum vključuje 60 vprašanj – in 20 v angleški različici, ki so jih razvijali mladi, pod okriljem iniciative Inženirke in inženirji bomo! in postaja tudi učno orodje v pomoč učiteljem v osnovnih šolah. 

Svoje znanje lahko preizkusite na: www.talentismo.si