V petih mesecih zbrali 81 tisoč kilometrov za ozaveščanje o sladkorni bolezni

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni 14. novembra se je zaključila tudi letošnja akcija #darujemkilometre. Z njo v Zvezi društev diabetikov Slovenije ozaveščajo o sladkorni bolezni, s katero živi vsak deseti Slovenec. V petih mesecih so sodelujoči na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji in drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem, zbrali kar 81.342 kilometrov. Kampanjo smo zasnovali v Mediadah.

Po ocenah Mednarodne zveze za diabetes ima sladkorno bolezen vsak enajsti Zemljan, z njo živi vsak deseti Slovenec, v naslednjih petindvajsetih letih bo po napovedih številka narasla na 700 milijonov oseb s sladkorno boleznijo. Za ozaveščanje o eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu je Zveza društev diabetikov Slovenije že tretje leto zapored organizirala akcijo #darujemkilometre. Z njo spodbujajo Slovence in Slovenke k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni.

V petih mesecih podvojili lanski rezultati: zbrali 81 tisoč kilometrov
V ospredju letošnje akcije je bil ambiciozen cilj: zbrati 384.400 kilometrov, kolikor znaša povprečna razdalja od Zemlje do Lune. Sodelujoči so kilometre zbirali od 1. junija na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji ali drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem. V dobrih petih mesecih so organizatorji skoraj podvojili lanskoletni rezultat in zbrali kar 81.342 kilometrov, ki so jih prešteli v objavah, ki so jih sodelujoči v akciji objavljali na družbenih omrežjih.

»V treh letih smo z akcijo #darujemkilometre za ozaveščanje o sladkorni bolezni zbrali že 139.342 kilometrov. Smo na dobri tretjini poti do zastavljenega cilja – zbrati kilometre v razdalji od Zemlje do Lune. Glede na zastavljen tempo bomo cilj dosegli že leta 2023. Predvsem pa si želimo narediti korak naprej v razumevanju sladkorne bolezni in njenem obvladovanju. Je ena redkih kroničnih bolezni, ki jo lahko posameznik obvladuje z ustrezno prehrano, zdravim življenjskim slogom ter predpisanimi zdravili. Živi lahko povsem običajno in aktivno življenje. S takšno akcijo osebe s sladkorno boleznijo in ljudi okrog njih še posebej spodbujamo, da ponotranjijo aktiven pristop k zdravljenju in zavedanje, da lahko imam jaz sladkorno, a nima sladkorna mene,« je namen akcije #darujemkilometre povzel predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton.  

Akcija #darujemkilometre je bila letos lokalizirana
Kilometre, ki so jih sodelujoči nabrali s kolesom, s tekom ali peš, so v Zvezi društev diabetikov Slovenije zbirali na družbenih omrežjih med 1. junijem in 14. novembrom preko ključnika #darujemkilometre. Letos so v ospredje postavili pohodništvo. Lokalno prebivalstvo so z različnimi aktivnostmi spodbujali, da se odpravijo na eno izmed 12 pohodnih poti, ki so bile enakomerno razporejene po Sloveniji in označene z namenskimi plakati.

Posebej aktivni so bili član Društva diabetikov Jesenice Ivan Berlot, ki je več kot 2.353 kilometrov nabral in predstavil v kar 41 Facebook objavah. Akciji so se pridružili tudi otroci iz Vrtca Ledina pod mentorstvom Barbare Medvešček, ki so kilometre nabirali s pohodi na Ljubljanski grad in Rožnik. Otroci pa so kilometre nabirali tudi v popoldanskem času s starši in jih beležili na plakat. Skupaj so od septembra do novembra nabrali 1.666 kilometrov. Zaposleni v podjetju Novo Nordisk Slovenija pa so s tekom, kolesarjenjem in pohodništvom skupno zbrali 2.741 kilometrov.

Med ambasadorji akcije tudi kolesarji in mlada atletinja s sladkorno boleznijo
Za ozaveščanje o sladkorni boleni, so se letos v akciji #darujemkilometre, pridružili ambasadorji: ljubiteljska kolesarska ekipa #darujemkilometre, štirje navdušeni amaterski kolesarji Matic Mrva, Aljaž Bratkovič, Andrej Drašler in Urban Kravos, ki vsi štirje živijo s sladkorno boleznijoPri ozaveščanja o sladkorni bolezni sta jih spremljali in usmerjali še mlada atletinja Zala Istenič in Ana Turšič, ambasadorki akcije #darujemkilometre.

»Osebe s sladkorno boleznijo ob ustreznem obvladovanju bolezni, zdravi prehrani in športni aktivnosti lahko živimo povsem običajno in kakovostno življenje. Z akcijo #darujemkilometre smo dokazali, da znamo za zdravo življenje navduševati tudi ostale, ki ne živijo s to boleznijo,« izpostavlja Istenič.

#darujemkilometre tudi na Highlanderju in Tour of Slovenija
Akcija #darujemkilometre je zaživela leta 2019, ko so Slovenijo obiskali člani Teama Novo Nordisk. Gre za ekipo profesionalnih kolesarjev, v kateri imajo vsi sladkorno bolezen tipa 1, ki so tisto leto sodelovali na Dirki po Sloveniji. Ob njihovem obisku je Zveza društev diabetikov Slovenije prvič pripravila vrsto ozaveščevalnih aktivnosti o sladkorni bolezni v sklopu akcije #darujemkilometre. Letos so akcijo z darovanjem kilometrov prijazno podprli tudi organizatorji dogodka Highlander Slovenija.