Vstopite na zlati vlak najboljših

 

Oktobrsko megleno jutro se je ob skodelici kave in družbi najboljših (in še boljših!) zaposlovalcev v Sloveniji, hitro prevesilo v prijetno dopoldne. V Domu gospodarstva na Dimičevi 13, so se pozitivne zgodbe doslej sodelujočih v projektu Zlata nit, prepletale z vprašanjem o tem, kaj zaposleni sploh pričakujejo od zaposlovalcev oz. kakšno je najboljše delovno okolje zanje.

Zlata nit je ekosistem učenja 
Po Anisinih uvodnih besedah, ki je tudi vodja Zlate niti, je na otvoritvenem dogodku ob 10. obletnici projekta, Edita odprla temo: »Pozor, zaposlenih primanjkuje!« in izpostavila 5 glavnih problemov današnjega gospodarstva. »Treba je biti zaljubljen v probleme. Kdor jih nima, posledično tudi nima kaj početi,« je Edita načela pogovor. Skupaj z Zvezdano Lubej iz izborne komisije Zlata nit, mag. Sarah Jezernik (Plinovodi) ter Janezom Novakom (RLS) smo skupaj razmišljali o problemih: o tem, da je potrebno ljudi o njih ozaveščati ter to umestiti že v same izobraževalne ustanove. 

Vedno si je treba upati. Upati si poizkusiti. Danes je namreč zgodba drugačna, kot pred leti. Učiteljeva znanja v šolah so lahko že zastarela. Nič več se ne samo mlajši učijo od starejših generacij, ampak se ti lahko marsičesa naučijo od mladih, otrok digitalne dobe in hitrega napredka. Ta 'ekosistem učenja' je potrebno začeti tkati skupaj z osebno rastjo ter samomotiviranostjo zaposlenih, saj njeno pomanjkanje predstavlja pereč družbeni problem. Ne smemo pa pozabiti na eno in edino inovativnost, ki se lahko razvije le v novih okoljih, ki so odprta za spremembe. Če so imela podjetja nekoč za popolno preobrazbo časa skoraj tri četrt stoletja, imajo danes na voljo le dobra 3 leta, da se prelevijo in uspejo obstati na ekspresnem vlaku napredka in tehnologije, ki iz leta v leto eksponentno narašča in drvi v prihodnost. Tu nimamo v mislih le tehnološkega preoblikovanja podjetja in sledenja trendom, ampak tudi reorganizacijo ključnih zaposlenih. Pri tem, pove Jezernikova, so jim bili rezultati raziskave Zlate niti v veliko pomoč. Do prepoznavnosti in napredka, je raziskava  pomagala tudi podjetju RLS. Začeli so kot majhno podjetje, rezultati Zlate niti pa so jim dali energijo ter potreben zagon za naprej.

Raziskava razkriva karizmatične vodje 
Strast je tista, ki bo gnala naprej in navdihovala. Tudi vodenje brez strasti ne more biti uspešno, s tem pa se lahko sooča marsikateri (tudi karizmatični) vodja. Težave z motiviranjem svojih zaposlenih, osmišljanjem dela ter poistovetenjem s poslanstvom, vplivajo na uspeh podjetja. Ker se vse začne in konča pri vodenju je potrebno poudariti, da morajo tako vodje kot zaposleni, najti svojo notranjo motivacijo. Tisto strast, ki jih bo gnala naprej, do novih ciljev in zmag. Med zlatonitniki je karizmatičnih vodij kar 12 %, kar je zavidanja vredno. V takšnem in še boljšem stilu je potrebno projekt Zlata nit peljati tudi v naslednje desetletje. To namreč ni tekmovanje, ampak sodelovanje in navdihovanje, ki ga je potrebno začutiti in z njim zadihati.

Tako, draga podjetja, ki se še niste pridružila zlatemu vlaku najboljših, stopite in se peljite z nami v uspešno prihodnost in pomnite, da je najslabša odločitev tista, ki je nismo/niste nikoli sprejeli. 

Urška Oberdank, ekipa Zlate niti